Boomstamtafel kopen? Zo slaagt jouw zoektocht!

Wil je een boomstamtafel kopen? Het kan moeilijk zijn om een overzicht te krijgen in de jungle van verschillende meubel aanbieders. Bij deze 3 korte tips voor ieder die een boomstamtafel wilt kopen!

 1. Wees bewust van de verschillenden soorten boomstamtafels
 2. Beoordeel zo zelf de kwaliteit van de tafel in de winkel
 3. Verklein de kans op scheuren
Zie direct onze voorraad

Tip 1: Bedenk voordat je naar een winkel gaat wat voor soort boomstamtafel je wilt kopen

Dit klinkt als een simpele voordehand liggende tip. Maar, voorbereiding is het halve werk. Door goed te weten wat voor soort boomstamtafel je zoekt, kun je gerichter op zoek. Bedenk als eerste wat voor uitstraling je in huis wilt creëren en welke houtsoort het beste daarbij past. Ondanks het onderstel bijdraagt aan de ‘industriële’ uitstraling van een boomstamtafel is deze vaak makkelijk aan te passen. Zo heb je bij ons de keuze uit verschillende stalen onderstellen, is een houten onderstel ook mogelijk en kan je zelfs je onderstel naar wens elders bestellen. Daarom raden wij aan om jouw keuze voor een specifieke boomstamtafel af te laten hangen van het tafelblad.

Ten tweede is het natuurlijk belangrijk wat je budget is. In de regel wordt er gesproken over een ‘boomstamtafel’ wanneer het een ‘dik’ (robuust) tafelblad betreft dat uit 1 stuk hout bestaat waarbij je de natuurlijke glooiende lijnen van de originele boom terugziet. Maar, er worden vaak ook tafels verkocht onder de noemer ‘boomstamtafel’ die bestaan uit verschillende dunnere planken (gelamineerd) waarbij de golvende randen kunstmatig zijn aangebracht zodat de tafel op een boomstamtafel lijkt. Persoonlijk vinden wij de uitstraling van een echte boomstamtafel mooier, maar, je kan je voorstellen dat een echte boomstamtafel duurder is. 

Benieuwd naar wat de verschillende soorten boomstamtafelbladen en diens uitstraling en prijsindicatie? Vind hier binnenkort ons uitgebreide artikel.

Robuust blad

Voorbeeld van een robuust boomstamblad van 8cm dik

Levendige patronen suar hout

Voorbeeld uitstraling bewerkte tafel van suar hout

Boomstamtafel kopen

Gelamineerd blad

Voorbeeld uitstraling gelamineerd eikenblad

Tip 2: Goedkope boomstamtafels: beoordeel zelf bij de winkel voor aankoop de kwaliteit

Er zijn verschillende facetten die de kwaliteit van een boomstamtafel bepalen. Deze kan je zelf beoordelen wanneer je naar de winkel gaat. Het is aan jou om te kijken hoe zwaar je welke facetten weegt, aan kwaliteit zit namelijk een prijskaartje. Drie punten om in de winkel naar te kijken zijn:

 1. Hoe dik is het blad? Hoe dunner het blad is, hoe minder ‘robuust’ en daarmee sterk het blad is. Zo heeft een dunner blad een grotere kans om ‘bol te gaan staan’. Echter, is een dunner blad goedkoper. Onze tafels zijn 8cm dik.
 2. Bestaat het tafelblad uit 1 stuk of is het gelamineerd? Bij een tafel bestaande uit meerdere planken loop je het risico dat deze planken los van elkaar gaan ‘werken’ en is de kans op scheuren groter. Onze tafels zijn uit 1 stuk.
 3. Is het hout goed gedroogd? Het is belangrijk dat een tafelblad goed gedroogd is om scheuren van het blad te voorkomen. Vraag hiernaar aan de verkoper van het tafelblad. Naast het drogen van het blad zijn er meer manieren om scheuren van de boomstamtafel te voorkomen. Zie tip 3 voor meer informatie.

Tip 3: Verklein de kans dat je net gekochte boomstamtafel gaat scheuren

Heb je jouw boomstamtafel uitgekozen? Dan is het handig om je bewust te zijn van scheuren van hout en hoe je dit kan beperken. Alle houten producten kunnen scheuren. Dit komt doordat hout zich aanpast aan het vochtniveau in de omgeving. Is het ergens droger dan het hout? Dan verliest het hout vocht. Is het ergens vochtiger? Dan neemt het vocht op. Door snelle wisselingen in het vochtpercentage in de omgeving van de tafel, kan de tafel scheuren. Wat kan je doen om de kans op scheuren te verkleinen?

 1. Check bij het kopen of het hout goed is gedroogd (een percentage rond de 20% is goed)
 2. Check bij het kopen van de boomstamtafel wat de verkoper verder doet om de kans op scheuren te voorkomen
 3. Zorg dat de luchtvochtigheid in jouw huis rondom de tafel niet teveel schommelt (bij voorkeur tussen de 50 en 60%), dit kan je doen door waterbakjes aan je verwarming of een luchtbevochtigingsapparaat
 4. Heb je vloerverwarming? Zorg dat deze op een constante temperatuur staat
 5. Voorkom dat je tafel tegen een airco, verwarming of in de zon staat 

Meer weten? Lees binnenkort onze uitgebreide blog over scheuren van boomstamtafels

Oké, je hebt de uitstraling en houtsoort bepaalt en nu? Het internet en de woonbladen staan vol met verschillende tafelbladen. Wij raden je aan om, wanneer je een tafel wilt kopen, de winkel te bezoeken gezien de kleur van hout kan afwijken van een foto, hierdoor kun je bedrogen uitkomen. Daarnaast hoor je vaak in de winkel wat de mogelijkheden zijn voor jouw tafel.